Fit Zone logo til fitness hjememside

Hvis vi skal uddybe hvad cardio er, så er det helt fundamentalt en konditionstræning. Nogle kalder det også cirkeltræning, fordi du styrker dit kredsløb eller dit hjerte (det er der cardio kommer fra), og især din form gennem cardio/øvelser. De mest brugte former for konditionstræning eller cardiotræning er løb og cykling, men roning, svømning, stepmaskiner og spinning er også meget effektive. Alle sammen maskiner du kan finde i Fit Zone.

Kort introduktion til Cardiotræning

Konditionstræning hæver i bund og grund din puls. Med fokus på pulstræning er der særligt fokus på styrketræning og langvarig stress på hjertemusklen, som får hjertet til at pumpe hurtigere i længere tid og dermed tvinger hjertet til fortsat at forbedre sig i at få blod rundt i kroppen.

Ved at bruge konditionstræning, som løfter pulsen højt op, får kroppen mange sundhedsmæssige fordele. Disse fordele kan hjælpe dig med at nå dine fitness mål.

Hvad sker der i kroppen, når jeg forbedrer min kondition?

Motion forbedrer din kondition ved at øge din krops sundhedsmæssige fordele. Du vil lægge mærke til, at din udholdenhed forbedres, ved at du kan svømme, løbe eller cykle lange distancer, før du bliver udmattet. Derudover vil du træne dit hjerte og gøre det stærkere, og forbedre dit hjertes evne til at pumpe blod hurtigere rundt i kroppen.

Hvordan kan jeg dyrke cardio?

Hvis du ikke har et løbebånd eller en motionscykel, kan det være lidt svært at presse en løbetur eller cykeltur ind i din stue derhjemme. Men det betyder ikke, at du ikke kan dyrke cardio derhjemme!

Som tidligere nævnt er det essentielt at få pulsen højt op under cardio. Og det kan gøres på flere måder end at løbe eller cykle. I stedet kan du lave øvelser som squat, jumping jacks, bjergbestigere eller mini sprints. Alt sammen noget som kan hjælpe dig i gang med Cardio, hvis det gøres med intensitet selvfølgelig. Det er selvfølgelig nemmere at dyrke Cardio i et fitness, idet alle fitnesscentre stort set har mere end 1 Cardiomaskine stående.

Kan Cardio bruges til vægttab

Det korte og enkle svar er ja. Samtidig anbefaler vi også styrketræning, hvis du gerne vil have et sundt vægttab eller en sund livsstilsændring. Med fitness og cardio forbrænder du meget fedt, men samtidig taber du desværre også muskelmasse, fordi du ikke holder det ved lige, eller du slet ikke gør det. Derfor anbefales det at kombinere både styrke og cardio i din træning – bare styrketræning betyder ikke, at du bliver kæmpestor, hvis det ikke er det du ønsker. At blive stor og stærk kræver meget hårdt arbejde med tunge løft. Så at inkorporere styrketræning i din træning vil kun gavne din krops sundhed.

Hvilken cardio-træning forbrænder flest kalorier?

Hvis du vil forbrænde flest kalorier uden træningsudstyr, er løb i naturen den mest effektive måde at træne på, så længe det er ren cardio. Hvis du vil bruge maskiner, er et løbebånd selvfølgelig også et godt valg, men ellers er en stepmaskine det bedste valg til at forbrænde flest kalorier under konditionstræning med maskiner.

Romaskiner er, udover stepmaskiner, meget effektive, hvis du vil forbrænde flest kalorier på kort tid – med romaskiner træner du udover ren cardio, men også styrketræning, som gør at flere muskelgrupper aktiveres.

HIIT-øvelser som Cardio

Højintensiv intervaltræning (HIIT) er en unik form for træning, der veksler korte perioder med intens eller eksplosiv træning med korte restitutionsperioder. Derfor kan du godt bruge HIIT som Cardio træning.

Med et godt HIIT træningsprogram, som får din puls højt op, træner dine muskler og brænder dit fedt af, så har du en opskrift på en god cardiotræning også. HIIT giver dig en række fordele som normale træningsprogrammer ikke gør, hvilket du kan læse mere om her.

LIIT-øvelser som Cardio

Hvis den høje intensitet skræmmer dig lidt væk, så frygt ej for HIIT har også en lillebrog. Nemlig LIIT eller Low-intensity-interval-training. Med LIIT er intensiteten ikke ligeså stor som ved HIIT, men du får dog stadig pulsen op, hvilket er nok til at give dig en god cardiotræning.

Med LIIT kan du bruge

  • løbebåndet
  • romaskinen og alt det andet i dit fitness og stadig få resultater fra din træning. Læs mere om LIIT her.

Cardiotræning på løbebånd

Med et løbebånd hjemme i stuen eller i dit lokale fitnesscenter, så bliver det ikke nemmere at dyrke Cardio. Et løbebånd lader dig styre din Cardiotræning lige som du vil have det, med tempo og hældning. Om du bruger løbebåndet til LIIT, HIIT eller noget helt tredje er op til dig, men du kan finde en masse god træningsprogrammer til når du er på løbebåndet her.

Hvis du synes denne artikel var relevant, så gå ind her på Fit Zones hjemmeside og finde flere spændende træningsartikler.